"först ut, sist in" sg-zander.se

27 februari 2013

Guldlax och silverfisk i Gullmarn

I mitt inlägg i måndags nämnde jag om de sensationella fångsterna i Gullmarn under helgen. Jag la då ut lite frågesport: "Gissa arten". Några har vågat sig på att komma med förslag. Här kommer mina svar - med lite förtydliganden och diskussioner.

Uppvärmningen med de 5 första fiskarna.
Uppifrån och ner var det sill, vitling, vitling vitlinglyra och glyskolja. Det var flera som klarade detta utan problem. Bra gjort!
Den lilla vitlinglyran var ny art för mig. Den har ett stort öga, som har större diameter än dess noslängd framför ögat. Den skiljs tydligast från den ganska lika vitlingen och glyskoljan på att vittling och glyskolja har tydligt överbett och vitlinglyran har tydligt underbett. Just detta ex var mycket litet, bara 10 g, och de flesta verkar vara små i Gullmarn. Men det finns större, men kanske måste de sökas på annat håll. Maxlängden uppges vara ca 35 cm. Norskt sportfiskerekord är 290 g. Det vore kul att höra hur stora ni själva fått eller hört om i Sverige, och om det skett i Gullmarn eller på annat håll.

Sensationsfångsterna

Den första, 135 g stora fisken hävdar jag är en GULDLAX!! (Argentina silus).

Fisken fångades på häckla på ungefär 50 m djup under lördagens fiske i Gullmarn. Jag fick tyvärr inte namnet på fångstmannen, vilket jag får be om ursäkt för. 
Typiska drag för den lite silliknade fisken är ett öga som är mycket stort, större än noslängden framför ögat. Den är mer ryggbred är sillen och har en liten fettfena. Antal fjäll längs sidolinjen uppges vara 64-69 . Arten har av flera av oss jagats under fisket på Bratten och 10-Gradarn under senare år, men jag känner inte till att någon lyckats fånga den på spö i Sverige över huvud taget. Rätta mig gärna om jag har fel! Jag vet dock om att guldlaxen fångats tidigare i Gullmarn, men däremot vet jag inte med vilken fångstmetod, kanske har den fångats av forskningsstationen avseende havsfiske som finns inne vid Gullmarn, och jag har heller inte några andra fångstfakta (djup, tider, antal, eventuella beten, etc). Frågan är hur stor arten blir i svenska vatten.
Hör gärna av er om ni vet något mer om guldlax i Sverige!
Guldlaxen har däremot fångats på spö i Norge, där den verkar vara mycket vanligare, bl a av flera som tävlar i Langesundsfestivalen. Guldlaxen finns längs östra sidan av Atlanten längs hela norska kusten, vid Island, Grönland, västra Storbritannien, Irland och mot söder ner till norra Spanien. I Skagerack och framför allt Kattegatt finns den mer glest. Arten fins även längs västra atlantkusten från New Foundland ner till Maine. Fisken lever normalt på stora djup, ofta 150-600 m, men finns ända ner till 1300 meters djup och blir upp till 70 cm lång. Norsk spöfiskerekord är en guldlax på respektingivande 1472 g.

Den andra, ca 60-70 g stora fisken är lite svårare att artbestämma med säkerhet. Själv lutar jag åt Silverfisk (Argentina sphyraena), men är tyvärr inte helt säker.

Även denna fisk fångades på häckla på ungefär 50 m djup under lördagens fiske i Gullmarn. Den fångades av en annan fångsman än den som fångade guldlaxen, men inte långt ifrån där guldlaxen fångades. Jag får be om ursäkt för jag vet inte heller denne fångstmans namn.
Silverfisken är lik guldlaxen och har ett förhållandevis stort öga, men har slankare form och längre noslängd framför ögat. Noslängden hos silverfisken är längre eller lika med ögats diameter (hos guldlaxen är noslängden kortare än ögats diameter). Även silverfisken har en liten fettfena. Den skiljs också från guldlaxen på antalet fjäll längs sidolinjen. Silverfisken har 50-54, medan guldlaxen har 64-69.
Även silverfisken är känd från bl a Gullmarn sedan tidigare, men jag vet inte om någon som fångat den på spö tidigare i Sverige. Silverfisken har ungefär samma utbredningsområde i nordöstra Atlanten som guldlaxen, men finns dessutom i djupa delar av Medelhavet och ner till västra Sahara längs atlantkusten. Fisken föredrar djup inom 50-700 m, men påträffas ibland så grunt upp som 18 m. Den är känd för att uppsöka grundare vatten vintertid.
Silverfisken blir upp till 35 cm lång. Norskt spöfiskerekord är en silverfisk på 154 g.

Det finns även en teoretiskt möjlig förväxlingsart till framför allt silverfisken. Dess svenska namn vet jag inte men den heter småtandad guldlax om man översätter namnen den har på såväl norska och danska. På latin heter den Glossanodon leiglossus. Den är mest lik silverfisken men har endast 49-50 fjäll längs sidolinjen. Sidolinjen är markerad med en mörk rand. Denna art uppges även ha en typisk halvmånformad vit fläck överst i ögat.
Arten har dock ett betydligt sydligare utbredningsområde längs norra Afrikas atlantkust samt i Medelhavet. Den är dock påträffad vid ett tillfälle i Sognefjorden i Norge. I Sverige känner jag emellertid inte till några fynd, varför det är ytterst osannolikt att det rör sig om denna art vid ovanstående fångster. Fisken uppges bli upp till 20 cm lång.

Undertecknad såg de båda ovanstående fiskarna i lördags och kunde ta ett fåtal kort på dem innan de returnerades. Mitt intryck är att den 135 g stora fisken hade tydligt kortare noslängd och var proportionellt bredare över ryggen. Tyvärr är den här typen av fiskar lite svåra att få bra foton av med en mobilkamera, bl a för att de reflekterar ljus så starkt i sina blanka fjäll. När det gäller fjällen så upplevde jag att de lossnade extremt lätt på den mindre fisken, inte alls lika lätt på den större. En stor del av den mindre fiskens fjäll saknas på kortet av den mindre fisken, så det är svårt att med säkerhet räkna antalet fjäll längs sidolinjen. Den större fisken får jag till att ha ca 65 fjäll längs sidolinjen, medan den mindre får jag till att ha ca 55 fjäll längs sidolinjen, men i det senare fallet är bedömningen osäkrare.

Min bedömning blir således att man inom en timmes tid fångat såväl guldlax som silverfisk på spö i Gullmarn! Verkligen märkligt, när jag vet personer som gjort riktigt seriösa försök att fånga båda arterna i såväl norska som svenska vatten - och misslyckats! Om det över huvud taget fångats några guldlaxar eller silverfiskar på spö i Sverige så är de mycket få, trots att de bevisligen förekommer bland svenska yrkesfiskares fångster.

Grattis till fångsmännen, vilka de nu var....!

En eloge till kommenterna från Marran och Haze! ....och grattis till senaste tidens fångster av nya arter från båda, inte minst dagens av Marran.... :-)

Ytterligare kommentarer och synpunkter när det gäller guldlax och silverfisk är förstås mer än välkomna!

Utöver tidigare nämnda referenser till källor så skall jag förstås nämna även de fina verken av Nationalnyckeln! Även i deras verk finns för övrigt pirålen med.

Man kan för övrigt fråga sig om storfiskregistreraren skulle godkänna en pirål på över 250 g, vilket inte är osannolikt, då dess maxlängd är ca 80 cm, vilket är ca dubbelt så lång som den jag själv fick i söndags? Tills vi vet: Simma lugnt!

2 kommentarer:

  1. Det finns faktiskt två registrerade Guldlaxar i storfiskeregistret. Båda från Gullmarn. Oklart varför den största inte registrerats som svenskt rekord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det visste jag inte om, faktiskt. Tack för den infon!
      Missade att de fanns i registet pga att arten inte finns med i söklistan. Visste ju också om att inget svenskt rekord finns noterat. Kanske har dokumentationen inte varit tillräcklig, vem vet?
      Intressant att båda registrerade Guldlaxarna var fångade vintertid och att de var så pass stora.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.